ГОТУЄМО РІЗДВЯНУ КУТЮ

В переддень Святвечора ми традиційно готуємо Різдвяну кутю, в яку можна покласти окрім обов’язкових компонентів (зерно, розпарений і перетертий мак, мед, волоські горіхи, родзинки) ще й курагу, цукати, мигдаль, фундук тощо. Вважається, що чим ситніше вона, тим краще. Якщо кутя буде багатою і смачною, отже, наступний рік буде вдалим, з прекрасним урожаєм і достатком сім’ї.

Всім відомий рецепт традиційної куті з пшениці, яку раніше потрібно було варити 3-4 години, часто помішуючи, до готовності, сьогодні можна приготувати з меншими затратами часу, скориставшись мультиваркою. Для цього гарно промиті і замочені на ніч 2 стакани зерен пшениці заливаємо 400-500 мл холодної води і варимо в режимі “каша” 40-50 хвилин. Вже готову перекладаємо її в іншу ємність, додаємо розтертий мак,  родзинки, замочені в гарячій воді на 10-15 хвилин, злегка підсушені на пательні, волоські горіхи, мед. Якщо на нього у вас алергія, то його можна замінити на цукор, який розтирають разом з маком. Змішайте пшеницю з іншими інгредієнтами і поставте готову кутю в холодильник.

Пшеницю можна замінити на круглозернистий рис, який попередньо гарно промивають і відварюють, та використати зовсім трішки ванілі, кориці або кардамону. Пам’ятайте, кутю не можна викидати, тому правильно розрахуйте кількість інгредієнтів.